Да ли је писање пројеката за ЕУ слаба карика?

Из претприступних фондова Србија на располагању има и до 200 милиона евра годишње. Иако смо већину новца успели да искористимо, показало се да са многим пројектима каснимо. Испоставило се да је писање пројеката слаба карика. Да ли смо нешто научили из тог првог теста за оно што нас тек чека када постанемо део европске породице.

 

“Саградимо Дом заједно” је пројекат финансиран из претприступних фондова ЕУ, а помогао је да се ромске породице збрину.

Александра Крстић из Секретаријата за социјалну заштиту града Београда каже да су куповали сеоска домаћинства, градили социјалне станове или реновирали неке од постојећих објеката.

“Циљ је био стамбено збрињавање али и сва остала помоћ која им је била неопходна да се што боље интегришу. То је био захтеван пројекат који је изискивао знања и искуства да би се спровео и написао, али смо успели”, навела је Крстићева.

Знање и искуство пресудни су да новац из фондова Брисела буде успешно искоришћен. Да би се капацитет престонице унапредио помаже Регионална агенција. Агенција за потребе Града Београда пише пројекте и држи обуке.

Снежана Радиновић из Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд каже да је неопходно разумевање шта су то програми ЕУ и за које области Унија даје средства. То је полазна тачка.

“Постоји више популистичка изјава и став да постоји пуно пара у ЕУ фондовима И да ми то не умемо да искористимо. Нажалост то није тако. Постоје јасно дефинисани програми Европске уније. Мора да се зна који су, када су, како И ко може да аплицира. То су основне ставке пре него што уђете у разматрање да пројекат пишете”, истакла је Радиновићева.

Вежбамо већ осам година и са отприлике двеста милиона евра годишње. Тим новцем финансирани су иновативни пројекти и развој постојећих, али и болнице и школе. Европски новац користили смо и да санирамо последице поплава. Ипак, критеријуме из Брисела није лако испунити.

“Вишегодишње искуство оспособило је да се на неки начин припреме за коришћење тих средстава. Оно што је изазов за наредни период је припрема за далеко већа средства која ће нам бити на располагању као земљама чланицама”, рекла је Ана Илић из Канцеларије за европске интеграције.

За квалитетне пројекте важно је да се развија и приватни консултантски центар.

Илићева каже да је добро што се појављују на тржишту специјализоване услуге.

“Постоји велика флуктуација људи из организација јавног сектора, приватног сектора па се ствара нека критична маса људи који умеју да припремају пројекте, на самој изради или у држању обука и тренинга или припреми самих пројеката. Значи да је важно да се обезбеди континуитет”, сматра Илићева.

Сиромашне локалне самоуправе и невладине организације неретко немају новца да започну пројектне активности. Подршка система, саветују стручњаци, била би значајна.

 

Извор: РТС

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2326759/da-li-je-pisanje-projekata-za-eu-slaba-karika.html

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…