У Београду је 17. октобра 2014. године одржан девети састанак заједничког комитета за праћење ИПА фондова, на коме је учешће, у својству посматрача, узела и Регионална агенција за развој и европске интеграције.

Састанком је председавала гђа Јадранка Јоксимовић, министар без портфеља задужен за европске интеграције.

На састанку је било речи о имплементацији ИПА фондова, актуелним проблемима и изазовима са посебним акцентом на одређене секторе и то: животна средина, јавна администрација, енергетика и пољопривреда. Разговарано је и о средствима која су из ИПА фонодва обезбеђена и преусмерена за помоћ поплављеним подручјима и истакнуто је да је ЕУ била највећи донатор након мајских катастрофа.

Министарка Јоксимовић дала је кратак осврт на процес ЕУ интеграција Републике Србије и указала на значај припреме људских капацитета српске администрације у контексту будућих фондова ЕУ, а поводом скрининга за поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената, а управо је ИПА мехнизам за унпаређење ове области.

Директор директората за проширење г. Жан Ерик Паке истакао је потребу за снажнијом улогом регионалног аспекта у реализацији ИПА, која би у наредном периоду требало да буде у већој мери стратешки оријентисана са јасно дефинисаним циљевима, ради већих ефеката.

Шеф делегације ЕУ у Србији г. Мајкл Девенпорт изразио је заодвољство у вези напретка Републике Србије у процесу ЕУ интеграција, уз напомену да се сада и очекивања повећавају. Г. Девенпорт је нагласио значај децентрализованог система управљања пројектима, уз опаску да се овај процес мора уводити постепено, како не би дошло до застоја у имплементацији пројеката. Такође, Девенпорт је истакао да је процес припреме пројеката предуг и да би требало да се скрати, а један од начина за то је вишегодишње планирање и реализација најспремнијих пројеката који ће остварити највећи ефекат.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…