На четвртој седници Савета за запошљавање града Београда, једногласно је усвојен предлог Локалног акционог плана запошљавања Града Београда за 2015. годину.

Седници су присуствовали, поред председника Савета, члана Градског већа, Драгомира Петронијевића и заменика председника Савета Сандре Пантелић, начелника Градске управе града Београда, сви чланови Савета, представници релевантних институција као што су Национална служба за запошљавање – дирекција Београд, Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд, Секретаријат за социјалну заштиту, Градски центар за социјално предузетништво Београда, Секретаријат за финансије, Секретаријат за спорт и омладину, Удружени синдикати Србије „Слога” и Привредна комора Београда.

 

Никола Вуцељиц, Београд– Град Београд још од 2010. године није имао Савет за запошљавање града Београда, и ове године је најзад формиран Савет за запошљавање на нивоу Града у циљу систематског и планског решавања проблема незапослености – истакао је Петронијевић.

Према његовим речима, овај локални акциони план обухвата програме и мере активне политике за подстицање запошљавања и самозапошљавања на територији града Београда, одговорности и надлежности, начине финансирања, динамику извршења, мере праћења, и након усвајања ће бити објављен на званичној интернет-презентацији Града Београда.

– Град Београд је израда локалног акционог плана коштала нула динара, у имплементацију ЛАПЗ-а укључене су релевантне институције које ће спроводити програме и мере активне политике запошљавања које се односе на унапређење институција тржишта рада, подстицање запошљавања путем субвенција, повећање компетентности радне снаге путем додатног образовања и обука, подршку развоја предузетништва и малих и средњих предузећа, посебне мере за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом, као и мере активације незапослених лица – навео је Петронијевић.

Како наводи градска секретарка за привреду Тијана Маљковић, Град Београд ће следеће године усвајањем Локалног акционог плана запошљавања стећи услове да поред својих средстава користи и средства Републике Србије за програме јавних радова, стручне праксе и програм стицања практичних знања.

– Очекујемо да ћемо овим мерама у сарадњи са Националном службом за запошљавање Београда запослити око 70 незапослених лица са НСЗ евиденције и да ће око 90 људи проћи програм стручне праксе. Секретаријат за привреду ће у оквиру ЛАПЗ-а спроводити ове програме у 2015. години и наставити са програмима доделе субвенција малим и средњим привредним субјектима за подизање капацитета, уз обавезу запошљавања незапослених лица – навела је Маљковићева.

Никола Вучељић, директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд, подсетио је да РАРЕИ успешно завршио обуке у Градској управи за писање и имплементацију ЕУ пројеката.

 

– РАРЕИ, такође, у 2015. години планира сличне или исте едукације координационог тима свих комуналних предузећа и институција, као и обуку свих 17 општина, уколико се за то створе услови. Такође, постоји и план да се заједно са Привредном комором Београда обезбеди обука и имплементација за микро и макро средња предузећа и предузетнике и да се обезбеде средства за обуке и грантове за покретање бизниса – истакао је Никола Вучељић.

Према речима Сандре Пантелић, Град Београд ће координацијом својих релевантних институција систематски вршити реализацију програма ЛАПЗ-а и на тај начин обезбедити бољу контролу над имплементацијом пројеката и трошењем буџетских средстава.

– Савет за запошљавање града Београда ће према утврђеној динамици приступити реализацији програма и мера активне политике запошљавања у оквиру ЛАПЗ-а у 2015. години, о чијем ће раду јавност бити обавештена путем јавног увида Извештаја о раду Савета за запошљавање града Београда – истакао на крају Петронијевић.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…