Договором о оснивању Фонда за Западни Балкан данас је у Прагу завршен дводневни састанак Вишеградске групе и Западног Балкана на којем је Србију представљала министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
ПРАГ – Договором о оснивању Фонда за Западни Балкан данас је у Прагу завршен дводневни састанак Вишеградске групе и Западног Балкана на којем је Србију представљала министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
 

“Ова два дана имали смо прилику да разговарамо о свим најважнијим темама – од даљег проширења ЕУ, преко регионалне сарадње и мигрантске кризе, до Извештаја ЕК о напретку земаља кандидата и потенцијалних кандидата”, рекла је Јоксимовић Тањугу.
 
Према њеним речима, Фонд за Западни Балкан би требало да представља додатни, добар, оквир за цивилна друштва и грађане који се често питају зашто је уопште важно да идемо у ЕУ, да ли нас ЕУ уопште жели, какве су наше могућности.
 
Циљ Фонда је да се унапреди квалитет живота становништва Западног Балкана и подстакну европске интеграције кроз финансирање пројеката цивилног друштва и појединаца, у областима културне сарадње, размене младих, науке, образовања, одрживог развоја…
 
Уз Споразум о оснивању Фонда, Влада Србије је приложила и текст Декларације о статусној неутралности Косова.
 
Министарка је, такође, истакла да је важно и то што су земље Вишеградске групе, које су и саме сарађивале пре него што су постале чланице ЕУ, препознале потребу да се проширење врати у фокус интересовања ЕУ и да тај процес  не буде заборављен због бројних изазова које сама ЕУ има и сумњи унутар Уније да ли треба ићи на даље проширење.
 
“Ми смо врло захвални на томе. С времена на време, поред усклађивања са европским законодавством, јако је важно чути поруку земаља из ЕУ да они заиста мисле да проширење има смисла, да ми, као земља кандидат, имамо зашто да наставимо тај пут и да смо добродошли у ЕУ”, закључила је Јоксимовић.
 
Конференцији су присуствовали и шеф Форин офиса Филип Хамонд и потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс.
 
На маргинама конференције Јоксимовић се  састала са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.
 
Чланице Вишеградске групе су Чешка, Словачка, Пољска и Мађарска. Група је формирана 1. фебруара 1999. године а све четири земље су од 1. маја 2004. чланице ЕУ.
 
 
 
Извор: ТАЊУГ
 
 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…