Print this page
Представљен Програм „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ – 3,1 милијарди бесповратних средстава за српске привреднике

Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд доо (РАРЕИ Београд) реализовала је 20.06.2022. године у просторијама Градске општине Савски венац промоцију Програма подршке малим предузећима за набавку опреме у 2022. години.  

Програм спроводе Министарство привреде, Развојна агенција Србије и изабране банке и лизинг куће, а подршку у имплементацији програма пружају акредитоване регионалне развојне агенције.

Присутнима су се обратили Снежана Радиновић, директор РАРЕИ Београд, Оливер Шаров, виши саветник за европске интеграције и економију Делегације ЕУ у Србији, као и Катарина Аксентијевић испред Развојне агенције Србије.

Директор Снежана Радиновић истакла је да РАРЕИ Београд већ две деценије представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона. У претходних двадесет година РАРЕИ Београд је пружала снажну подршку ММСПП сектору у сарадњи са Министарством привреде, Развојном агенцијом Србије и Фондом за развој. Преко 30.000 клијената добило је неки вид подршке РАРЕИ Београд, одржано је преко 1300 обука, за више од 15.000 полазника, пружене су услуге менторинга за више од 80 привредних субјеката. Европска унија, као највећи донатор у Републици Србији, издваја значајна финансијска средства за развој сектора ММСПП. Програм за набавку опреме представља само један од програма кроз који ће мала предузећа моћи да набаве  додатну опрему која је значајна за раст и развој компанија. „Надамо се да ћете ви који сте данас овде присутни, уз подршку РАРЕИ Београд, успети да адекватно припремите апликацију и обезбедите додатна финансијска средства за раст и развој ваше компаније“ – истакла је директорка Снежана Радиновић.

Оливер Шаров, представник Делегације ЕУ у Србији, истакао је да ЕУ кроз програм „Србија и ЕУ – ОПРЕМА ЗА ПРИВРЕДУ“, али и кроз друге пројекте и програме које  ЕУ реализује у Србији, жели да пружи подршку повећању конкуретности сектора микро и малих предузећа, како би она, кроз побољшање производних капацитета постала што конкурентнија не само на домаћем тржишту него и на тржишту ЕУ. Господин Шаров истакао је да је ЕУ важно да српски привредници буду што присутнији на тржишту ЕУ и позвао их је да шансу која им се пружа кроз овај Програм искористе на прави начин и обезбеде додатна средства за раст и развој својих компанија.

Катарина Аксентијевић, представница Развојне агенције Србије позвала је привреднике да, због великог интересовања за овај Програм буду ефикасни и да што пре припреме документацију и предају пословним банкама и лизинг компанијама. Госпођа Аксентијевић истакла је да привредници у овом процесу могу користити и саветодавне услуге РАРЕИ Београд које су за њих потпуно бесплатне, као и да се, уколико имају било каквих недоумица око пријаве за овај Програм обрате Развојној агенцији Србије и РАРЕИ Београд.

На догађају је детаљно, од стране РАРЕИ Београд, представљен Програм подршке малим предузећима за набавку опреме који подразумева комбинацију бесповратних средстава (до 25% нето вредности опреме), сопственог учешћа компаније (до 5% нето вредности опреме) и повољног кредита код изабраних пословних банака и лизинг кућа (до 70% нето вредности опреме).

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…