Представљен пројекат унапређења енергетске ефикасности седам београдских јавних предузећа

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић представио је у Старом двору пројекат унапређења енергетске ефикасности за седам београдских јавних предузећа „LEEN City of Belgrade”, који ће се реализовати уз подршку Владе Републике Србије и регионалних представника СР Немачке (покрајина Баден Виртемберг).

Стратешки партнери на реализацији пројекта су Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд, Енергетски иновациони центар „Теслианум” и немачка компанија „LEEN GmbX”, која је обезбедила 51 одсто средстава за релизацију прве фазе пројекта.

Милосављевић је, поздрављајући високу делегацију из Немачке, истакао да је у Србији синоним за ту земљу професионализам, тачност, прецизност, дисциплина, квалитетан рад, ефикасно пословање и добра организација.

– Овај пројекат је добра прилика да кроз сарадњу и преузимање добре праксе, као и размену искустава омогућимо додатно унапређење пословања седам јавних предузећа из Београда, а која су изабрана да буду у овом пилот-пројекту – навео је Милосављевић.

Он је подсетио да ефикасност полако постаје синоним и у Србији, с обзиром на то да је нова градска власт за само две године од јавних губиташа успела да направи предузећа која остварују добит. Тачније, од минуса од две милијарде динара сада јавна градска предузећа остварују приход од две милијарде динара, нагласио је помоћник градоначелника.

– На томе се нећемо зауставити, а овај пројекат енергетске ефикасности је управо пример како можемо ићи даље. Увођење енергетске ефикасности, чији је недостатак идентификован у ових седам предузећа јесте у циљу даљег унапређења пословања, јер затечена ситуација у Србији и Београду показује да су многи привредни објекти грађени по принципима енергетске неефикасности – указао је Милосављевић.

Он је додао да је циљ да та предузећа имају минималне трошкове а максималне резултате, а управо уштеде у области енергетике јесу на линији смањења укупних трошкова. Такође је изразио наду да ће овај пројекат поспешити даљу привредну сарадњу на релацији Србије и Немачке, будући да је ова година код нас проглашена за годину предузетништва малих и средњих предузећа.

Директор Баден Виртемберг канцеларије у Бриселу и високи функционер Министарства спољних послова истоименог немачког региона, Јоханес Јунг, рекао је да су досадашња искуства у сарадњи са Србијом и радницима који долазе одавде више него позитивна.

Он је истакао да Влада Баден Виртемберга спроводи низ иновативних пројеката који су повезани са немачком владом на савезном нивоу, као и са Европском унијом преко канцеларија у Бриселу.

– Ово је добар пројекат који предвиђа добра технолошка решења у повећању енергетске ефикасности за више од 30 објеката, који ће грађанима Београда омогућити квалитетнију услугу и боље пословне резултате изабраних предузећа. Овај пројекат треба схватити са аспекта енергетске ефикасности, са аспекта доброг примера сарадње наших земаља али и са аспекта Европе, јер је важно нагласити да овај пројекат спада у пројекте који представљају добар пример и путоказ не само земљама у региону, већ и многим земљама које су чланице ЕУ а немају овакве пројекте – указао је Јунг.

Директорка Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд Снежана Радиновић такође је изразила задовољство да се овакав пројекат у години предузетништва у Србији спороводи са земљом која је позната по предузетничком духу. Такође, изразила је велику захвалност Влади Републике Србије, Граду Београду и Влади Баден Виртемберга на великој подршци овом пројекту.

Она је нагласила да данашњи скуп и званично представља почетак реализације овог пројекта који ће укључити јавна предузећа: „Београдска арена”, СЦР „Ташмајдан”, „Сава центар”, „Београдски сајам”, „Пионирски град”, „Београдске електране” и СРОЦ „Врачар”. Реч је, како је навела, о предузећима која су изабрана од града као велики потрошачи електричне и друге енергије.

Она је подсетила да је пројекат уврштен на листу приоритетних националних пројеката Републике Србије, што значи да су Европска комисија, Влада Србије и Министарство енергетике препознали важност реализације овог пројекта не само на нивоу Београда већ на нивоу целе земље.

Мере енергетске ефикасности биће, према њеним речима, дефинисане до септембра 2016. године, када ће се кренути у другу фазу пројекта, која ће бити финансирана преко ИПА и ЕБРД-а, као и других међународних извора финансирања у вредности од 11 милиона евра. Такође, велика вредност овог пројекта је и значајан потенцијал примене исте методологије и стварање нових мрежа енергетске ефикасности, како у самом Београду, тако и у другим градовима Србије, те овај пројекат не представља крај активности, већ најаву нових пројеката у будућности који ће настати из добре сарадње наше две земље – нагласила је Радиновић.

Основни циљеви пројекта „LEEN City of Belgrade” јесу знатна уштеда у потрошњи енергената, смањење оперативних трошкова пословања предузећа, усаглашавање са европским стандардима у области енергетике, подизање свеукупне ефикасности предузећа, као и позитиван утицај на очување животне средине.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…