Print this page

По први пут у Србији одржан је Менторинг форум који је на једном месту окупио кориснике менторинг услуге у нашој земљи у периоду од 2016. до 2018. године, као и представнике Јапанске агенције за међународну сарадњу, Министарства привреде Републике Србије, Развојне агенције Србије и Регионалних развојних агенција - релевантне чиниоце успостављања и развоја менторинга у нашој земљи. Компанијама које су користиле менторинг услугу на овом догађају уручен је сертификат и посебна ознака као потврда коришћења услуге менторинга и унапређења пословања.  Та ознака ће бити видно истакнута у предузећима и служиће као показатељ да је предузеће добило менторинг услугу и приступило развоју свог  пословања.

Учесницима Менторинг форума обратили су се: Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра Министарства привреде Републике Србије; Радош Газдић, в.д. директора Развојне агенције Србије; Такаши Хибино, заменик сталног представника JICA Балкан канцеларије; Ана Жегарац, директор Сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије и директор пројекта, као и Данијела Чабаркапа,  извршна директорка Јапанске пословне алијансе у Србији. 

Један од важних модула менторинг услуге је увођење Каизена у српска предузећа. Своја искуства у примени Каизена представила је Габриела Захан, представник компаније Japan Tobaco International, а о Каизену као корпоративној култури која може да се примени у свим сферама половања говорио је Масаши Јаманака,  JICA консултант из Јапана.

У оквиру форума, одржана је и панел дискусија чији су учесници били представници компанија које су дугогодишњи корисници менторинг услуге: Сања Милосављевић - Производња тестенина Wаw Miloš, Београд; Весна Његић - Пекара Кључ, Београд; Маја Илић - Милан Благојевић АД, Смедерево и Ален Вујић - Appletown доо, Јабуковац.

Услуга менторинга се у Србији спроводи више од 15 година и резултат је дугогодишње сарадње Јапанске агенције за међународну сарадњу и Развојне агенције Србије. Током тог периода више од 2000 малих и средњих предузећа, предузетника, задруга и кластера користило је стандардизовану услугу менторинга, што подразумева од 25 до 50 сати бесплатне свеобухватне подршке пословању. Према подацима, у тим привредним субјектима забележено је кумулативно повећање пословне добити за 15% у односу на претходну годину. Конкретни резултати менторинга у предузећима су: повећана продаја, већа присутност на тржишту, побољшана организација предузећа, повећање броја запослених, повећање броја задовољних купаца, увођење новог система дистрибуције, повећање обима призводње услед елиминисања сувишних корака, учешће на сајмовима у земљи и иностранству, отварање нових тржишта,...

Заједнички рад са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу реализује се кроз пројекат „Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана,  фаза 2“. Основни циљ тог пројекта је да се услуге менторинга за ММСП спроводе и шире, у оквиру целог региона Западног Балкана (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија), а да ММСП у региону наставе да развијају своје пословање користећи услуге менторинга.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…