ЗАКОН О ПОСТУПКУ РЕГИСТРАЦИЈЕ У АГЕНЦИЈИ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ: Водич "У сусрет обавезној електронској пријави за регистрацију оснивања привредних друштава"

Од 17. маја 2023. године, подношење пријаве за регистрацију оснивања привредног друштва у Агенцији за привредне регистре (АПР) могуће је извршити искључиво у електронској форми, путем посебне корисничке апликације (“еРегистрација”).

Дакле, за регистрацију оснивања привредног друштва у АПР-у више није могуће подношење пријаве у папирној форми.

Обавезна електронска регистрација оснивања односи се на следеће правне форме:

  •  Друштво с ограниченом одговорношћу (ДОО),
  •  Ортачко друштво (ОД),
  •  Командитно друштво (КД) и
  •  Акционарско друштво (АД).

Остале правне форме привредних субјеката (предузетник, јавно предузеће, задруга и задружни савез, као и огранак и представништво страног привредног друштва) такође имају могућност да поднесу електронску пријаву за регистрацију оснивања, с тим што и даље могу поднети пријаву у папирној форми.

Потребно је да подносилац пријаве поседује:

  • квалификовани електронски сертификат (електронски потпис), издат од сертификационог тела у Републици Србији,
  • инсталиран читач електронских картица и инсталирану “НЕXУ” апликацију за електронско потписивање (уколико подносилац има већ инсталирану “НЕXУ” апликацију, обавезно преузима нову верзију овде),
  • Виса, МастерKард или Дина платну картицу за онлајн плаћање накнаде.

еРегистрација оснивања привредног друштва врши се путем посебне корисничке апликације којој се може приступити преко интернет странице Агенције за привредне регистре.

Најпре, корисник треба да креира налог на Порталу еИД.гов.рс, уколико први пут приступа систему.

Уколико корисник већ има кориснички налог у систему, онда може истим налогом да приступи и апликацији за еРегистрацију оснивања привредног друштва.

Пријава АПР налогом биће омогућена до 1. јуна 2023. године, а након тога ће бити доступна искључиво пријава преко Портала еИД.гов.рс.

Све потребне информације можете пронаћи на овом линку.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…