Влада Србије усвојила четири програма финансијске подршке Министарства привреде малим и средњим предузећима

Влада Србије је на јучерашњој седници усвојила четири програма финансијске подршке Министарства привреде малим и средњим предузећима, за које је издвојено две милијарде динара.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић за Тањуг објашњава да је реч о програму за набавку опреме, подстицање предузетништва кроз развојне пројекте, програму подршке за започињане пословања и програму за младе и жене предузетнице, за које се објављивање јавних позива очекује почетком фебруара. 

Према њеним речима, највише новца, и то 1,55 милијарди динара, издвојено је за набавку опреме, од чега бесповратни део може чинити 25 одсто средстава за ову намену, 70 одсто се добија од банке или лизинг куће, а пет одсто средстава обезбеђује сама фирма.

Јавни позив за партнерске банке и лизинг куће које обезбеђују суфинансирање у овом програму очекује се почетком фебруара, након чега ће бити објављен јавни позив за микро, мала и средња предузећа, предузетнике и задруге за доделу бесповратне помоћи.

За програм помоћи почетницима у бизнису издвојено је 150 милиона динара, а Министарство привреде суфинансира бесповратним средствима 30, односно 40 одсто укупне инвестиције за привредне субјекте из неразвијених локалних самоуправа док се остатак добија из кредита Фонда за развој.

Министарка Атанасковић наводи да је за програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте обезбеђено 200 милиона динара.

"Реч је о комбинацији бесповратних средстава која чине до 20, односно 30 одсто инвестиције за привредне субјекте који припадају четвртој групи развијености и повољног кредита Фонда за развој", рекла је Атанасковић.

По први пут ове године се реализује програм за подршку женама и младим предузетницима који су почетници у пословању.

"За овај програм, који је намењен женама и младима до 30 година старости, издвојено је 100 милиона динара", рекла је министарка.

Објаснила је да је програм комбинација 35, односно 45 одсто бесповратних средстава, и повољног кредита Фонда за развој.


"Мала и средња предузећа чине скоро 99 одсто српске привреде и Министарство кроз ове програме, који су веома повољни у садашњим условима, настоји да помогне предузећима", каже Атанасковић.

Министарство ће малим и средњим предузећима и предузетницима помоћи, осим финансијски и сетом услуга који обухвата бесплатне обуке, информације, саветовање и менторинг.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…