Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници закључак у вези са директним давањима и фискалним погодностима привредним субјектима у приватном сектору као вид подршке привреди у борби са негативним последицама коронавируса.

Нови пакет економских мера подразумева исплату два пута по 60 одсто од минималне зараде, као и одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец. Усвојени пакет економских мера подршке привреди вредан је 66 милијарди динара. 

Мере ће почети одмах да се спроводе, тако да ће првих 155 евра бити уплаћено на посебан ковид рачун послодаваца до 10. августа, док ће друга исплата бити у септембру. Реч је о око 1,055 милиона запослених у 235.000 привредних субјеката.

Сви којима су исплаћена директна давања у јулу, а спадају у групу микро, малих и средњих привредних субјеката, биће аутоматски пријављени за исплату директних давања.

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је усвајање правног оквира за спровођење другог пакета економских мера изузетно значајан корак државе који ће омогућити очување радних места, али и производних капацитета.

Он је додао да се нови пакет мера надовезује на претходни, за који је издвојено 5,1 милијарду евра, а да је и Народна банка Србије (НБС) изашла у сусрет грађанима и привреди са новим мораторијумом на плаћање кредита за два месеца.

Микро, мали и средњи привредни субјекти који су основани између 16. марта и 20. јула треба да се пријаве за коришћење мера, с обзиром на то да нису имали право на први пакет помоћи.

Њима ће једнократно бити испаћена директна давања у септембру у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом, а потребно је да до 15. септембра поднесу ППП – ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године.

Што се тиче привредних субјеката који су регистровани као предузетници, који у складу са одговарајућим пореским прописима не подносе ППП-ПД образац, њима ће директна давања бити исплаћена једнократно у септембру без икаквог додатног ангажовања. Уколико привредни субјекти не желе да користе ова средства, односно нису у могућности да испуне обавезе које произлазе по основу тих давања,  не морају их трошити и она ће на крају овог циклуса мера бити са наменског рачуна враћена у буџет државе.

Када је реч о условима за коришћење мера, послодавци имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10 одсто у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, односно до краја године. Што се тиче великих правних лица, која су тако разврстана по финансијским извештајима за 2018. годину, биће им исплаћена директна давања уколико до 15. августа доставе списак лица за која се остварује право на уплату бесповратних новчаних средстава за јун и јули.

На њих се примењују иста правила као и до сада - добиће 50 одсто минималне зараде по запосленом који је имао прекид рада од најмање 15 радних дана у наведена два месеца.

Исплата ће се извршити на већ отворени ковид рачун и директна давања се могу користити искључиво за исплате зарада и накнаде зарада запосленима. За новоосноване привредне субјекте, који желе да користе мере помоћи, биће отворени такође посебни наменски рачуни. Привредни субјекти су у обавези да примљена средства искористе најкасније до 31. октобра, а поистеку тог рока наменски рачуни биће угашени, а неутрошена средства враћена у буџет.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…