КОНКУРС „Демократија, то сам ја”

Траг фондација у оквиру пројекта „Real say on policy“ расписује позив за подношење предлога пројекта који се односе на креирање и реализацију креативних културних, уметничких и/или медијских садржаја који су усмерени на иницирање и отварање јавне дебате о улози и учешћу грађана у демократским процесима.

Културни, уметнички и медијски садржаји треба да, на иновативан и ангажован начин, створе могућности и подстакну јавни дијалог о потребним политичким променама у областима за које су сами грађани током избора показали највише интересовања (индикативна листа се налази даље у Позиву). Предложени садржаји треба да промовишу активно укључивања грађана/ки у демократске процесе и афирмишу улогу грађана/ки као кључних актера у развоју демократије.

Пројекат „Real say on policy“ спроводи Траг фондација у партнерству са удружењем ЦРТА, Националном коалицијом за децентрализацију  и Фондацијом Славко Ћурувија, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој.

Фокус и области конкурса
Вођена истраживањем “Учешће грађана у демократским процесима у Србији 2015. године“ које је спровела ЦРТА, а које показује да још увек мање од трећине грађана учествује у политичком животу Србије, или бар верује у ефикасност грађанског учешћа у демократским процесима, Траг фондација реализује конкурс „Демократија, то сам ја“. Конкурс има за циљ да подржи иницијативе које користе културне, уметничке и медијске садржаје и на иновативан начин отварају дебату у јавности о улози и положају грађана у заједници, али и у друштву у целини. Иницијативе треба да покажу да имају потенцијал да привуку пажњу јавности и укажу на потребне политичке промене у оним областима за које су грађани током изборног процеса показали највише интересовање. Индикативна листа области и питања за које су грађани/ке током избора показали највише интересовања укључује:

Остваривање права на рад;
Држава - подстицај или препрека развоју предузетништва;
Механизми учешћа грађана у непосредном одлучивању;
Право на објективно и правовремено информисање;
Бирачко право грађана (активно и пасивно);
Право на правично суђење;
Људска права и грађанске слободе и грађанска права кроз уставну реформу.

- See more at: https://www.tragfondacija.org/pages/posts/konkurs-bdquodemokratija-to-sam-jardquo-2039.php#sthash.uqTkmuZ4.dpuf

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…