Јавни позив за реализацију Менторинг програма спроводи Национална агенција за регионални развој у сарадњи са акредитованим регионалним развојним агенцијама и центрима за развој МСПП у Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Руми, Београду, Пожаревцу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Новом Пазару, Нишу, Лесковцу, Врању, Зајечару, Крушевцу и Лајковцу.

 

Циљ пројекта

Бесплатна услуга менторинга за одабраних 100 предузетника/привредних друштава у трајању од 50 сати по клијенту, а до краја новембра 2014. године.

Шта је менторинг?

Менторинг је свеобухватан процес подршке предузећима (привредним друштвима) и предузетницима који се налазе у пресудном тренутку за њихов даљи развој или за опстанак уопште. Процес менторинга представља одређени број сати који стручно лице-ментор проводи у директном контакту/раду са власником радње или предузећа. Рад ментора почиње од дијагнозе. Предузеће и ментор заједно проучавају разлоге тренутних проблема или сметње за даљи развој.

На основу дијагнозе ментор и предузетник/предузеће припремају план/пројекат развоја. Током овог процеса ментор ради као помоћник, али и као координатор и саветник.

Национална агенција за регионални развој је стандардизовала менторинг као услугу у оквиру реализације пројекта „Институционализација менторинга као услуге за МСПП“, финансираног од стране Владе Јапана кроз Јапанску агенцију за међународну сарадњу JICA. Програм менторинга у 2014. години саставни је део новог Пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана-Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори“, који спроводи НАРР у сарадњи са Владом Јапана преко Јапанске агенције за међународну сарадњу JICA. Предметни Пројекат је први регионалног карактера који финансира Влада Јапана и спроводи се у периоду 2013.-2016. године.  

НАРР спроводи и независну евалуацију корисника менторинга у претходним годинама реализације, а која је показала да захваљујући овој услузи МСПП корисници остварују у просеку 10% повећања продаје, профита и броја запослених.

Садржај менторинг услуга

  • Дијагностиковање – анализа тренутне ситуације у предузећу, односно код предузетника;
  • Помоћ у припреми развојних активности/планова/пројеката, како би се достигли што бољи пословни резултати;
  • Саветовање и координација активности усмерених на приступање фондовима, новим технологијама, консултантским услугама итд.;
  • Помоћ у припреми документације која се подноси пословним банкама и приликом конкурисања за програме подршке МСПП;
  • Помоћ  при имплементацији развојних активности/планова/пројеката;
  • Помоћ у проналажењу пословних партнера, кроз републичку мрежу и у мрежи ЕУ;
  • Помоћ у проналажењу потребних информација и консалтинг;
  • Обука.

Имплементација менторинга

Ментори који ће спроводити програм обучени су у оквиру шестомодуларне обуке за менторе и запослени су у регионалним агенцијама и центрима за подршку МСПП, односно регионалним развојним агенцијама. Обука ментора представља један од резултата Пројекта Националне агенције за регионални развој и Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA).

 УСЛОВИ  ЈАВНОГ ПОЗИВА

Право да учествују у јавном позиву имају мала и средња привредна друштва и предузетници који се баве производњом или пружањем услуга, а која испуњавају следеће услове:

већинско домаће приватно власништво, регистровани на територији Републике Србије;

  • позитиван пословни резултат у претходној години (за тзв. постојеће МСПП);
  • измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
  • не обављају делатност у оквиру војне индустрије и не организују игре на срећу/лутрију.

КАТЕГОРИЈЕ КАНДИДАТА

Заинтересовани кандидати могу поднети пријаву у две категорије:

Новоосновани привредни субјекти (привредна друштва и предузетници) – регистровани после 1. марта 2013. године;

Постојећи привредни субјекти – регистровани пре 1. марта 2013. године.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

 За новоосноване привредне субјекте:

  1. Попуњен образац (може се преузети са интернет презентације www.narr.gov.rs или у просторијама регионалних агенција и центара, са списка у наставку текста – део под називом „Достављање пријава“);
  2. Извод о регистрацији предузећа/радње (оригинал или оверена копија);

За привредне субјекте који су регистровани пре 1. марта 2013. године:

Попуњен образац (може се преузети са интернет презентације www.narr.gov.rs или у просторијама регионалних агенција и центара, са списка у наставку текста-део под називом „Достављање пријава“);

  1. Извод о регистрацији предузећа/радње (не старији од 6 месеци, оригинал или оверена копија);
  2. Потврда надлежне Пореске управе да је предузеће/радња – подносилац захтева измирио све пореске обавезе у претходној години, као и до датума објављивања Јавног позива (оригинал или оверена копија);
  3. Биланс стања, биланс успеха и статистички анекс за 2013. годину, за које овлашћено лице из предузећа/радње мора дати писану изјаву да је сваки од докумената веродостојан и истоветан примерку који је достављен Агенцији за привредне регистре на коначну обраду – изјаву потписати и оверити печатом привредног субјекта.

Национална агенција за регионални развој задржава право да провери веродостојност поднете документације.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЈЕ ОТВОРЕН ДО 06.05.2014. ГОДИНЕ

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…