Јавни позив за финансијску подршку пословној институционалној инфраструктури

Програм подршке пословној институционалној инфраструктури (Програм) спроводи Развојна агенција Србије (РАС) у складу са Програмом рада РАС за 2016. годину.

 

Подносиоци пријаве пројекта

Право на подношење пријава пројеката имају: Кластери, пословни инкубатори, научно технолошки паркови, акредитоване регионалне развојне агенције, удружења, задруге, привредне коморе, (који могу учествовати самостално или у конзорцијуму као водећи партнер или партнер), као и научно истраживачке организације, институти и факултети (НИО), (који могу учествовати само као партнер у оквиру конзорцијума, однонсо не могу наступити самостално, нити као водећи партнер). Сваки потенцијални корисник може да кандидује више пројеката, самостално и/или као партнер у оквиру конзорцијума.

Опис Програма и намена средстава

Развојна агенција Србије кроз овај програм подржава најбоље пројекте који за циљ имају развој привредних субјеката заснован на знању, иновативности, конкурентности, пословном удруживању, а који треба да створе снажан, конкурентан и извозно оријентисан сектор ММСП и да значајно допринесу побољшању животног стандарда у Републици Србији.

Намена бесповратних средстава

Пројектне активности које су од значаја за развој пословне институционалне инфраструктуре, а које могу бити предмет суфинансирања од стране РАС су:

У оквиру Компоненте 1:

  • Развој заједничког производа и/или развој технолошких процеса и/или набавка заједничке опреме и/или инфраструктурно опремање заједничких погона и опционо: успостављање нових механизама сарадње између ММСП који доприносе повећању конкурентности
  • Креирања ланаца вредности у циљу повећање степена финализације производа са претежним уделом домаће сировине;
  • Креирања ланаца добављача у циљу успостављања пословне сарадње између великих купаца и ММСП;
  • Проширење капацитета постојећих или оснивање нових ПИ и опционо: унапређење модела пословне инкубације;
  • Унапређење инфраструктурних капацитета постојећих НТП и опционо: унапређење модела подршке од стране НТП;
  • Имплементација истраживачко развојних резултата НИО код ММСП;
  • И остале пројектне активности које доприносе остварењу специфичних циљева.

У оквиру Компоненте 2:

  • Развој нових и/или унапређење постојећих услуга Корисника намењених унапређењу конкурентности ММСП и предузетника и пружање истих крајњим корисницима;
  • Развој услуга подршке иновативним ММСП и пружање истих крајњим корисницима;
  • Успостављање нових механизама сарадње између ММСП који доприносе повећању конкурентности;
  • Унапређење модела пословне инкубације;
  • Унапређење модела подршке од стране НТП;
  • Активности промоције предузетништва и примера добре праксе;
  • Израда анализа и спровођење истраживања у сарадњи са НИО и ММСП на конкретним пројектима у циљу повећања конкурентности ММСП.

Финансијски оквир

Укупан буџет Програма износи 130.000.000 динара. Расположива средства се одобравају по пројекту као суфинансирање у висини до 50% оправданих трошкова пројекта, без ПДВ. Пројекти се одобравају у распону од 500.000 до 5.000.000 динара. Пројекти ће се одобравати сукцесивно до утрошка средстава.

Начин пријављивања

Пријаве са свим пратећим обрасцима и документацијом се подносе лично или препорученом поштом на Писарницу Развојне агенције Србије, на адресу Влајковићева бр.3, 11000 Београд, са назнаком: Пријава за јавни позив за учешће у Програму подршке пословној институционалној инфраструктури у 2016. години.

Напомена Јавни позив важи од дана објављивања на сајту РАС, односно од 25.04.2016. године и отворен је најкасније до 31.10.2016. године, односно до утрошка расположивих средстава. Крајњи рок за завршетак активности и реализацију плаћања у вези са обављеним активностима од стране корисника средстава је 1. мај 2017. године. Уколико се расположива средства утроше пре истека крајњег рока за подношење пријава, обавештење о тој чињеници ће бити доступно на интернет страници www.рас.гов.рс.

За више информације контактирајте РАС: 011 3398-484; 3398-455.

Контакт особе су: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. i Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
Документација се може преузети на сајту РАС-а http://ras.gov.rs/sr/razvoj-preduzetnistva/otvoreni-pozivi-konkursi/javni-poziv-za-finansijsku-podrsku-poslovnoj-institucionalnoj-infrastrukturi-2 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…