Расписан Јавни позив за дигитална решења за зелену економију

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС) расписао је Јавни позив „Дигитална решења за зелену економију “.

 Кроз овај Јавни позив у форми изазова биће подржане иновативне идеје и пословни модели који примењују дигитализацију у неком сегменту пословања и омогућавају прелазак на зелену и циркуларну економију. Три најиновативнија решења биће изабрана за награду у вредности до 5.000 америчких долара.

У Јавном позиву могу учествовати привредни субјекти (привредна друштва и предузетници), женска предузетништва и организације цивилног друштва регистровани у Републици Србији. Пријављена иновативна решења могу бити примењена у производним процесима, набавци, логистици, праћењу производа, односима са купцима, сектору продаје, унапређењу унутрашње организације и осталом.

Модернизација пословања кроз употребу дигиталних алата је ефикасни начин за постизање бољих пословних резултата уз смањење негативних утицаја на животну средину и климатске промене. Дигитализација у производним порцесима, пласирању производа и продаји, може имати значајну улогу у системској зеленој транзицији привреде и друштва. Резултати дигитализације привреде највише ће се показати кроз оптимизацију производних процеса: ефикасније коришћење ресурса и енергије, продужетак животног века производа, бољу доступност информација и умрежавање привредних субјеката, али и кроз смањење загађења ваздуха, отпада и емисије гасова са ефектом стаклене баште - угљеничног отиска.

Циљ Јавног позива је да мотивише пословни сектор у Републици Србији да убрза модернизацију пословања кроз дигитализацију и имплементацију зелених и циркуларних пословних модела ради подизања конкурентности и повећања капацитета за нове захтеве тржишта. Зелена транзиција привреде може се остварити применом пословних модела циркуларне економије. Транзиција на одрживо зелено пословање захтева промене у сагледавању животног циклуса производа од: дизајна, материјала, начина производње, употребе производа, могућности поправке и на крају рециклаже и поновне употребе, односно продужетка животног века производа.

Пријаве које прођу техничку евалуацију оцениће независна комисија.

Рок за подношење пријава је 21. јануар 2022. до 17 часова на сајту http://circulareconomy-serbia.com.

Више информација можете пронаћи у Водичу

За додатне информације можете нас контактирати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., тел: +381 631064806.

Пријавни формулар можете наћи на: https://circulareconomy-serbia.com/javni-poziv#formular

 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…